Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Haaruitval onderzoek

Zoekt u informatie over haaruitval onderzoek? Alhoewel niet iedereen met haarverlies een bloedwaardentest nodig heeft, is dit in bepaalde gevallen nuttig. Ook als u andere symptomen heeft zoals een jeukende hoofdhuid, roodheid, schilfering of een ongebruikelijke verdeling van haarverlies kunt u lijden aan tinea-capitis, psoriasis of seborroïsche dermatitis. Een haaruitval onderzoek gebeurt bij uw huisarts of dermatoloog. Het Haaronderzoekscentrum heeft thuistesten ontwikkeld, waarmee u op pijnloze manier haarverlies onderzoekt.

Haaruitval onderzoek medische geschiedenis

Om de oorzaak van haaruitval te bepalen, stelt uw arts verschillende vragen over wanneer de haaruitval begon. Het patroon van haarverlies komt ter sprake, net zoals de kapsels die u gewoonlijk draagt. De arts wil weten of haaruitval binnen uw familie voorkomt en/of u andere medische aandoeningen heeft. Details die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, zoals de afwisseling in uw voedingspatroon geven aanwijzingen over de oorzaak van haarverlies.

Lichamelijk onderzoek haaruitval

Een arts onderzoekt uw hoofdhuid om te controleren op ontstekingen, roodheid of littekens. De arts kijkt hoe het patroon van haarverlies is en/of er sprake is van haarbreuk of beschadigingen. Tijdens het onderzoek past een arts eenvoudige tests toe om meer te weten te komen over de gezondheid van uw haar.

Trektest

Deze eenvoudige test meet de ernst van het haarverlies. De arts pakt kleine delen van haar, 40 tot 60 strengen, verspreid over de hoofdhuid en trekt hier zachtjes aan. Valt er meer dan 10% uit, dan wijst dat mogelijk op actief haarverlies. De trektest geeft wel haarverlies aan, maar zegt niets over de oorzaak. Haarverlies is vaak omkeerbaar, alleen erfelijk haarverlies is blijvend. Niet iedere oorzaak of vorm van haaruitval heeft behandeling nodig. Het wegnemen van de oorzaak is dan voldoende om de haargroei te herstellen.

Bloedwaardenonderzoek haaruitval

Bij het vermoeden van haaruitval door een onderliggende medische aandoening, hormonale onbalans of een vitamine- of mineraaltekort kan een bloedonderzoek plaatsvinden.

IJzertekort of bloedarmoede

Langdurig ijzertekort draagt bij aan haarverlies. Bloedonderzoek laat het ferritine gehalte in uw bloed zien. Ferritine is een eiwit dat een rol speelt bij het transporteren van zuurstof. Opvallend is dat de ferritine waarden tijdens de menstruatie lager zijn. Mensen met bloedarmoede hebben ook een te lage ferritine waarde. Opvallend is dat vooral vegetariërs of veganisten hiermee te maken hebben. Het toevoegen van voedingsmiddelen aan uw dieet die rijk zijn aan ijzer helpt de haargroei te herstellen. Artsen schrijven ijzerpillen voor. Het duurt enige tijd voordat de ferritine waarde op niveau is. Daarna is het belangrijk om gezond te blijven eten en donkere bladgroenten, volle granen, peulvruchten en rood vlees te kiezen.

Schildklierwaarden

Haaruitval is soms een gevolg zijn van hyper- of hypothyreoïdie. Een te snel of te traag werkende schildklier is een aandoening die vaak voorkomt en ervoor zorgt dat er te veel of weinig schildklierhormoon wordt geproduceerd. Haarverlies is niet het enige symptoom of kenmerk van schildklierproblemen. Ook plotseling gewichtsverlies of toename, spierzwakte en vermoeidheid zijn gevolgen van een schildklieraandoening. Om het niveau van het thyrodie stimuleren hormoon, TSH, te bepalen, is bloedonderzoek nodig.

Teveel androgenen

Vrouwen met haaruitval zonder echt kale plekken, kunnen last hebben van een hormonale onbalans. Dit is een gevolg van een overschot aan androgenen of hormonen die testosteron bevatten. Andere symptomen van een teveel aan androgenen zijn haarverlies, haargroei in de baardstreek, een onregelmatige menstruatie en acne. Met een bloedonderzoek kan een verhoogde androgeenwaarde aangetoond of uitgesloten worden.

Vitamine D

Vitamine D speelt een rol in verschillende gezondheidsproblemen. Onderzoek is volop gaande, momenteel is er te weinig bewijs om te bevestigen dat vitamine D helpt bij het herstellen van de haargroei. Toch is het de moeite waard om het niveau te controleren en aan te vullen als het laag is. Afhankelijk van de waarde raadt de arts een supplement aan.

Vitamine B12

Aan mensen met een tekort aan vitamine B12 kan de arts B12 injecties voorstellen. Het is niet bewezen dat dit van invloed is op de haargroei.

Biotine

Biotine is goed voor een gezonde haargroei. Langdurig tekort aan biotine kan haaruitval veroorzaken. Zonder aangetoond tekort is er geen reden om aan te nemen dat een supplement effect heeft op de haargroei.

Thuis haaruitval onderzoeken

Haaruitval is vervelend en van invloed op uw uiterlijk. Twijfelt u om contact op te nemen met uw huisarts? Maak gebruik van beschikbare thuistesten. De laatste jaren is er veel onderzoek verricht naar haaruitval en manieren om de oorzaken vast te stellen. Dit heeft geleid tot betrouwbare tests die u eenvoudig thuis toepast. Het testmateriaal is zorgvuldig verpakt en voorzien van een duidelijke gebruikershandleiding. Na het terugsturen van het afgenomen testmateriaal ontvangt u binnen een paar weken de onderzoeksresultaten. Het zoeken en vinden van een oplossing wordt zo eenvoudiger.

Het is ook mogelijk onderzoek te laten doen door uw huisarts of dermatoloog. Houd er rekening mee dat niet iedere arts hier veel ervaring mee heeft.

Kosten haaruitval thuistest

Bloedonderzoek of DNA onderzoek dat door een arts wordt aangevraagd, hoeft u niet te betalen. De kosten vallen doorgaans onder de zorgverzekering. Dit is anders als u een thuistest bestelt en de test zelfstandig uitvoert. De kosten voor thuistesten vallen niet onder de zorgverzekering. Als u echter snel een antwoord wilt hebben op de vraag wat uw haarverlies veroorzaakt, is een thuistest een ideale oplossing. De testresultaten wijken niet of nauwelijks af van de onderzoeksresultaten waar een arts mee komt. Mensen die niet direct de medische molen in willen, hebben op deze manier toch de mogelijkheid om meer te weten te komen over haaruitval.

Meer informatie over haaruitval

Haaruitval is een veel besproken onderwerp. Het is iets wat iedereen op elk willekeurig moment kan overkomen. Het beperkt zich niet tot een bepaalde leeftijd en kan het dagelijkse leven beïnvloeden. Natuurlijk is het belangrijk om de oorzaak te kennen. Maar het is ook belangrijk om te weten dat de meeste vormen van haarverlies uitstekend te behandelen zijn. Op de website van de Haarstichting vind u informatie over verschillende oorzaken en soorten haarverlies. Behandelmethodes worden omschreven en u leest welke haarklinieken bepaalde behandelingen aanbiedingen. Ontwikkelingen op het gebied van techniek en oplossingen voor haaruitval worden vermeld. Abonneer uzelf op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig nieuws op het gebied van haarverlies, huid- en haarproblemen, behandelingen en acties die georganiseerd worden.