Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Haaruital DNA test

Zoekt u informatie over een haaruitval DNA test? Haaruitval is een frustrerend probleem voor miljoenen mannen en vrouwen. Factoren zoals voeding, stress en medicijnen kunnen leiden tot haarverlies. Tegelijkertijd spelen ook genen een belangrijke rol bij erfelijke kaalheid. Heeft u gehoord over een haaruitval DNA test? Met een eenvoudig wanguitstrijkje ontdekken of u wel of niet erfelijk belast bent met alopecia androgenetica. Het Haaronderzoekscentrum biedt een DNA test aan, waardoor u binnen enkele weken meer weet over erfelijke kaalheid.

Wat is alopecia androgenetica?

Alopecia androgenetica, ook bekend als erfelijke kaalheid, is een veelvoorkomend type haarverlies dat ervoor zorgt dat mensen haren verliezen. Bij mannen begint het haarverlies boven beide slapen en ontwikkelt het zich in een M-vormige haarlijn. Haaruitval kan ook optreden aan de kruin en sommige mannen zien na een paar jaar volledige kaalheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mannelijke kaalheid al tijdens de tienerjaren kan beginnen en toeneemt naarmate iemand ouder wordt. Er zijn veel factoren bij mannelijke kaalheid, waarbij het belangrijkste element het niveau van mannelijke hormonen is. Verhoogde niveaus van androgenen maken de haren korter, dunner en uiteindelijk is nieuwe haargroei niet meer mogelijk.

Haaruitval voorspellen met DNA test

Mensen met mannelijke kaalheid hebben vaak familieleden met hetzelfde type haarverlies. Het hebben van een naast familielid met alopecia androgenetica verhoogt het risico om de ‘aandoening’ zelf te ontwikkelen. Gemeenschappelijke volkswijsheid zegt dat kaalheid afkomstig is van de moeders kant van de familie. Zo eenvoudig is erfelijke haaruitval niet te verklaren. De specifieke genen die haaruitval veroorzaken, erft u van beide kanten van het gezin. Het is een combinatie van genetica, hormoonspiegels en het natuurlijke verouderingsproces. Erfelijk haarverlies uit zich op verschillende manieren en verloopt bij iedereen op een andere manier. Let op vroege tekenen van haaruitval. Dit is bij mannen makkelijker en eenvoudiger vast te stellen dan bij vrouwen. U merkt misschien extra haar in het doucheputje of een kam. Dit is niet altijd een teken van alopecia androgenetica. Als u zich zorgen maakt om haaruitval is het kennen van de oorzaak de eerste stap naar een oplossing.

Progressief haarverlies

Erfelijke haaruitval is progressief. Over het algemeen zal ruim een derde van de mannen met alopecia androgenetica tegen de tijd dat ze 35 – 40 jaar zijn, last hebben van dunner wordend haar. Statistieken tonen aan dat ruim 70% tot 80% van alle mannen in hun leven te maken krijgt met deze vorm van haaruitval, terwijl dit percentage bij vrouwen rond de 40% schommelt. Omdat alopecia androgenetica een zogenaamde multifactoriële aandoening is, zien de meeste vrouwen pas vanaf de menopauze een toename van het dagelijks haarverlies.

Haaruitval onderzoeken

Er zijn verschillende methoden om de oorzaak van haarverlies te diagnosticeren, zoals bloedonderzoek en een hoofdhuidbiopsie. Bij een biopsie schraapt een arts cellen van de hoofdhuid en stuurt dit voor onderzoek naar een laboratorium. Een arts kan beslissen een trektest te doen en/of de haarwortels te onderzoeken. Ervaren artsen zijn bij alopecia androgenetica in staat om zonder aanvullend onderzoek en op basis van uw verhaal en familiegeschiedenis de diagnose te stellen. Aanvullend onderzoek wordt gedaan om andere, onderliggende aandoeningen uit te sluiten. Haaruitval begint pas op te vallen als de hoofdhuid zichtbaar wordt of de inhammen dieper. Sommige mensen ontkennen het haarverlies en wachten te lang met het ondernemen van actie. Erfelijke kaalheid is behandelbaar en het is niet nodig om lang met een uitgedunde haardos rond te lopen.

Supplementen bij haarverlies

Er zijn veel verschillende supplementen en verzorgingsproducten die beweren haaruitval en kaalheid te voorkomen. De meeste zijn gewoon producten die veel beloven en weinig resultaat opleveren. Maar wat nu als u met een haaruitval DNA test kunt uitzoeken of u erfelijk belast bent met het haaruitval-gen? Het is dan mogelijk om al in een vroege fase na te denken over een behandeling of oplossing. Er zijn alleen maar een paar geneesmiddelen die daadwerkelijk effect hebben bij haarverlies en die door de Amerikaanse FDA zijn goedgekeurd. Zelfs mensen die een tijdje in de ontkenningsfase zitten, kunnen het haarverlies met goede resultaten behandelen. Beginnende alopecia androgenetica kan afgeremd worden met middelen als Dutasteride, Finasteride en Minoxidil. Voedingssupplementen dragen over het algemeen weinig bij aan het haarverlies. Gebruikt u een supplement? Let dan op de samenstelling. Een tekort is niet goed, maar ook een teveel aan vitamines is van invloed op de haargroei.

Kosten haaruitval DNA test

De drempel om bij haaruitval naar een arts te gaan is vaak hoog. Het kennen van de oorzaak van haaruitval stelt u in staat te handelen. Wist u dat u voor een haaruitval DNA test niet naar een arts moet? Het Haaronderzoekscentrum maakt thuis testen mogelijk en niet ingewikkeld. U bestelt de DNA test online en binnen enkele dagen ontvangt u de test kit. De uitgebreide gebruiksinstructie legt stapsgewijs uit hoe u de test afneemt. De DNA test is pijnloos en neemt niet veel tijd in beslag. Binnen enkele weken ontvangt u de testuitslag. Kosten van de test liggen tussen € 200 en € 350. Met de uitslag kunt u onderzoeken en/of uzelf laten adviseren wat de volgende stap is. Daarnaast krijgt niet iedereen die erfelijk belast is ook daadwerkelijk met haarverlies te maken. Gevoeligheid is persoonlijk en is vooraf niet te voorspellen. Een dergelijke DNA test wordt jaarlijks duizenden keren gedaan.

Meer informatie DNA test

Komt erfelijke kaalheid regelmatig voor in uw familie? Ziet u een toename van het dagelijks haarverlies en maakt u zich zorgen over de oorzaak? Naast het bezoeken van een huisarts of dermatoloog kan een DNA test u helpen. De test zoekt naar een bepaald gen. Onderzoeksresultaten zijn betrouwbaar en stellen u in staat een behandeling te zoeken. Een positieve test zegt niets over uw gevoeligheid voor alopecia androgenetica. Als meerdere familieleden haarverlies ervaren, betekent dat niet dat u hier ook mee te maken krijgt. Iedereen is op eigen manier gevoelig voor hormonale schommelingen en invloeden. Haaruitval preventief behandelen is gedeeltelijk mogelijk. Met een haargroeimiddel kan de haargroei gestimuleerd worden, maar deze middelen hebben vaak heftige bijwerkingen. Wat u het beste doet bij erfelijke belasting kan een arts u vertellen.