Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tricopigmentatie is een andere benaming voor micro haar pigmentatie. Deze vernieuwende behandeling biedt een oplossing voor haaruitval bij zowel mannen als vrouwen. Op plaatsen waar uw hoofdhuid minder of geen haargroei heeft wordt biologische inkt aangebracht. De kleur van het pigment wordt daarbij afgestemd op uw eigen haarkleur. Resultaten zijn meteen zichtbaar. De aangebrachte ‘haarstoppeltjes’ geven het idee van een kortgeschoren kapsel weer.

Geavanceerde apparatuur

Haar- en schoonheidsklinieken maken voor een tricopigmentatie behandeling gebruik van een geavanceerd pigmentatie apparaat in combinatie met een uiterst fijne naald. Degene die de behandeling uitvoert heeft een speciale opleiding gevolgd. Deze kennis wordt op regelmatige wijze bijgespijkerd in de vorm van trainingen en extra cursussen. Hierdoor beschikken de meeste klinieken over de laatste technieken die er beschikbaar zijn en bent u zeker van het gewenste eindresultaat. Tricopigmentatie is niet hetzelfde als een tatoeage en het is ook geen chirurgische ingreep. Het is een behandeling waar vrijwel iedereen voor in aanmerking komt. Door het gebruik van de nieuwste apparatuur betreft het een nagenoeg risicoloze ingreep, waarbij vrijwel geen complicaties voorkomen. Uiteraard is uw hoofdhuid de eerste dagen na de behandeling wat gevoelig en kan de kleur van uw huid wat roder zijn dan ‘normaal’. Dit trekt echter snel weg. Degene die de behandeling bij u uitvoert zal u tips meegeven om het eindresultaat verder te bevorderen.

Tricopigmentatie.
Tricopigmentatie.

Voordelen van tricopigmentatie

Bent u nog niet overtuigd dat tricopigmentatie de juiste behandeling voor u is? Micro haar pigmentatie heeft een aantal interessante voordelen die uw beslissing kunnen bespoedigen. Laat het tijdperk van chemische middelen, haarstukjes en toupetjes achter u. Tricopigmentatie geeft door het aanbrengen van haarstoppeltjes een optisch meer vollere haardos. Heeft u gedacht aan een haartransplantatie, maar is uw kaalheid te ver gevorderd? Micro haar pigmentatie wordt uitgevoerd bij zowel volledige als gedeeltelijke kaalheid. Ontstane inhammen worden weggewerkt en een kaal hoofd krijgt een prima uitziende ‘shaven look’. Tricopigmentatie is ook een mogelijkheid als u littekens op uw hoofdhuid heeft. Dit kunnen littekens zijn achtergebleven na een haartransplantatie, maar ook door andere oorzaken ontstane littekens worden onzichtbaar weggewerkt. De semi-permanente pigmenten die gebruikt worden zijn hypoallergeen en vervagen van zelf weer. U hoeft zich geen zorgen te maken dat de aangebrachte pigmenten groen of blauw uitslaan. Het langzaam vervagen heeft als bijkomend voordeel dat u gedurende een nabehandeling uw haargrens aan kunt laten passen net zoals de kleur van het pigment dat wordt gebruikt.

Tricopigmentatie bij haaruitval

Een persoon heeft “normaal gesproken” zo’n 100.000 haren op zijn/haar hoofd. Hoeveel haarfollikels u precies heeft, is erfelijk bepaald. Een hoofdhaar groeit zo’n twee tot zes jaar. Daarna stopt deze met groeien, komt vervolgens losser in het haarzakje te zitten en valt na enige tijd uit. Na enkele maanden ontstaat een nieuwe haar in het haarzakje, die begint te groeien. Deze haargroeicyclus herhaalt zich normaliter zo’n 20 keer in uw leven. Tot ongeveer de leeftijd van 30 jaar is het normaal dat u maximaal 50 haren per dag verliest. Tot 50 jaar maximaal 80 haren per dag en na uw vijftigste leeftijd maximaal 100 haren per dag. Het verschil merkt u echter nauwelijks, omdat de haaruitval over uw hele hoofd gebeurt en niet specifiek op één plek.

Een grote groep mensen valt helaas echter niet in de categorie “gemiddeld”. Ze hebben last van een meer dan gemiddelde uitval van haar, verliezen haar op een specifieke plek, worden kaal of verliezen om andere redenen hun haar.

Haaruitval oorzaken

De meest voorkomende vorm van haaruitval is ‘Alopecia Androgenetica’, ook wel ‘mannelijke of erfelijke haaruitval’ genoemd. In tegenstelling tot wat de naam aangeeft, kunnen ook vrouwen hier aan lijden. Bij mannen treedt deze Alopecia Androgenetica meestal lokaal op, beginnend bij inhammen en een kaler wordende hoofdkruin. Bij vrouwen valt het haar eerder diffuus uit en over het gehele hoofd. Hierdoor wordt het haar langzaam maar zeker dunner, tot u er steeds meer de hoofdhuid doorheen kunt zien.

Maar naast erfelijke aanleg, zijn er nog andere oorzaken voor een overmatig verlies van haar. Dit wordt ook wel met de term ‘Telogeen Effluvium’ aangeduid. Hiermee wordt een acute, plotse en overmatige haaruitval bedoeld, die evenwel ook langdurig kan aanhouden. Soms is de oorzaak duidelijk aanwijsbaar, denk dan bijvoorbeeld aan bestraling of chemokuur, een verminderde werking van de schildklier of een neveneffect van medicijngebruik. Daarnaast kunnen ook externe factoren een rol spelen, zoals een tekort aan belangrijke voedingsstoffen, als ijzer, mineralen en vitamines. Ook een slechte conditie van de hoofdhuid en stress kunnen haarverlies veroorzaken. Bij vrouwen kan ook een flinke schommeling in de hormoonspiegel aan de basis liggen van de plotse haaruitval. Dit kan onder meer te wijten zijn aan zwangerschap en bevalling, overgang, beginnen of stoppen met de anticonceptiepil en zo verder.

Tot slot kan er ook nog sprake zijn van een haarziekte.

Haarverlies door haarziekten

Een oorzaak van haarverlies kan ook een haarziekte zijn. Overigens is het woord ‘haarziekte’ wat slecht gekozen. Een haarziekte betekent namelijk helemaal niet dat uw haar ziek is. Het betreft een aandoening van uw hoofdhuid, waardoor u haar verliest. De meest voorkomende haarziekten zijn:

  • Alopecia Areata (pleksgewijze kaalheid)
  • Hirsutisme (overbeharing)
  • Tractie Alopecia (blijvend haarverlies door het extreem straktrekken van de haren en een constante druk op de haren)
  • Trichotillomanie (kale plekken als gevolg van dwangmatig uittrekken van haren)
  • Alopecia Cicatricialis (kaalheid als gevolg van littekenweefsel)
  • Lichen Planopilaris (haaruitval als gevolg van ontstoken haarzakjes)

Waardoor u juist met overmatig haarverlies te maken krijgt, kan u soms geheel duidelijk zijn, maar soms is nader onderzoek nodig. Afhankelijk van de oorzaak van uw haarverlies, zijn verschillende behandelwijzen mogelijk.

Haaruitval behandelingen

Overweegt u uw haarprobleem op te lossen? Dan biedt de medische wereld een breed scala aan behandelingen en/of mogelijkheden, afhankelijk van de oorzaak van uw haarprobleem en welk gewenst effect u wilt bereiken. Voorbeelden zijn haartransplantatie en tricopigmentatie. Wilt u de oorzaak van uw haarprobleem aanpakken? Wilt u het proces van haaruitval vertragen? Of wilt u uw haar weer terug? De Kliniekbemiddelaar staat in contact met tal van specialisten die u hierbij kunnen helpen. Artsen, psychologen, dermatologen, voedingsdeskundigen en klinieken, waar u een haartransplantatie kunt laten doen.

De MHP kliniek is u graag van dienst om samen met u op zoek te gaan naar de oplossing, die het beste bij uw situatie past. Wij werken uitsluitend samen met de beste klinieken in Nederland en België. Naar aanleiding van uw wensen, kunnen wij een passend voorstel op maat sturen. U kunt vervolgens, geheel vrijblijvend, een afspraak in onze kliniek inplannen.

Punten van aandacht bij tricopigmentatie

Denkt u na over een mogelijke MHP behandeling? Neem altijd een aantal belangrijke punten in overweging. Aangezien het een best ingrijpende gebeurtenis is, is het van belang dat u zichzelf goed informeert over de behandelaar van uw voorkeur. Vraag tijdens een kennismakingsgesprek om referenties, voor en na foto’s van reeds behandelde lotgenoten en zorg ervoor dat u een kijkje kunt nemen in de behandelkamer. Beantwoord de vragen die een behandelaar heeft conform de waarheid. Zo is het van belang om melding te maken van mogelijke allergieën die u heeft en geneesmiddelen die u gebruikt. Op deze manier krijgt een behandelaar een compleet inzicht in uw gezondheidstoestand en wordt een beslissing genomen of het verantwoord is om de gewenste tricopigmentatie te ondergaan. Hygiëne speelt een grote rol. U wilt graag in een schone, hygiënische omgeving behandelt worden. Let hier op bij het eerste bezoek dat u aan een kliniek brengt. Voor de behandeling wordt uw huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Vooraf heeft u te horen gekregen hoe kort of lang uw eigen haar idealiter is voor de behandeling. Om de hygiëne te waarborgen wordt er gewerkt met steriel verpakte naalden en pigmenten. De behandelaar draagt tijdens de behandeling handschoenen.

Informatie voorafgaand aan de behandeling – tricopigmentatie kosten

Het slagen van een micro haar pigmentatie heeft u ook grotendeels zelf in de hand. Lees u vooraf goed in en probeer reviews en ervaringen van anderen te lezen. Deze ervaringen geven u een nog beter idee van de mogelijkheden. Iedereen beleeft een behandelaar én behandeling op zijn of haar eigen manier, maar ervaringen van anderen kunnen u best een eind op weg helpen. Lees zeker ook mee op een micro haar pigmentatie forum waar veel vragen gesteld en beantwoord worden. Vragen die u zelf heeft of dingen waar u misschien nog niet aan had gedacht. Schrijf de vragen die u heeft voor uzelf op een briefje en neem dit mee naar het intakegesprek bij de behandelaar van uw voorkeur. Een teveel aan informatie bestaat niet en een goede voorbereiding is vaak het halve werk. Dat geldt ook voor de behandeling die u wenst te ondergaan.

Tricopigmentatie FAQ

Overweegt u een tricopigmentatie behandeling? Enkele vragen over tricopigmentatie worden regelmatig gesteld. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende vragen. De vragen worden kort en bondig beantwoord.

1. Wat is tricopigmentatie?

Tricopigmentatie is een andere benaming voor micro haar pigmentatie. Het is een niet-chirurgische behandeling waarbij pigmentpuntjes in de hoofdhuid worden aangebracht om haarverlies en kaalheid te camoufleren. Het pigment geeft het effect van natuurlijke haarstoppeltjes. Uw haardos wordt optisch voller, kale schedels krijgen een verzorgde ‘shaven look’ en ontsierende littekens worden op uitstekende wijze verborgen.

2. Hoe werkt tricopigmentatie?

Tricopigmentatie lijkt nog het meeste op het laten zetten van een tatoeage. De apparatuur die wordt gebruikt bij tricopigmentatie is geavanceerd en innovatief. De top bestaat uit een ultradunne naald, die korter is dan een ‘gewone’ tatoeagenaald. Met behulp van de naald wordt het gekleurde pigment in de bovenste huidlaag aangebracht. U heeft gelijk zichtbare resultaten.

3. Waarin verschilt tricopigmentatie van een tatoeage?

Ondanks het gelijkende uiterlijk zijn er verschillen tussen beide behandelingen. Door het gebruik van de kortere en dunnere naald hebbende aangebrachte pigmenten geen kans om in elkaar over te lopen. De pigmenten die gebruikt worden bij tricopigmentatie zijn hypoallergeen en veroorzaken nauwelijks allergische reacties. Waar de inkt bij een tatoeage na verloop van tijd blauw of groen kan uitslaan is dat bij de biologische pigmenten niet het geval.

4. Ben ik geschikt voor tricopigmentatie?

Micro haar pigmentatie wordt niet alleen toegepast bij volledige kaalheid. Mannen en vrouwen die te maken hebben met dunner wordend haar, pleksgewijze kaalheid en ontsierende littekens kunnen eveneens tricopigmentatie als mogelijke oplossing laten toepassen. Dat maakt tricopigmentatie geschikt voor een brede doelgroep, waartoe ook Alopecia areata patiënten behoren. Leg uw voornemen voor een tricopigmentatie altijd voor aan een behandelend arts en/of medisch specialist.

5. Wanneer kom ik niet in aanmerking voor tricopigmentatie?

Ondanks het feit dat de behandeling bij een brede groep mensen toegepast kan worden, komt niet iedereen in aanmerking voor tricopigmentatie. Een MHP specialist bepaald uw geschiktheid. Heeft u te maken met een actieve huidinfectie of Alopecia areata die (nog) niet onder controle is? Dan kan tricopigmentatie op een later tijdstip alsnog plaatsvinden. Ook littekens jonger dan een jaar komen niet voor behandeling in aanmerking. Tijdens een intakegesprek wil de MHP specialist veel weten over uw gezondheid, medische achtergrond en eventueel medicijngebruik. Wees open en eerlijk aangezien het van invloed is op het uiteindelijke resultaat van de tricopigmentatie behandeling.

6. Wat kan ik verwachten direct na de tricopigmentatie behandeling?

Meteen na de behandeling kan uw hoofdhuid er rood uitzien. Zwellingen komen eveneens voor. Beide verschijnselen nemen vanzelf af in de dagen na de behandeling.

7. Hoe zijn de resultaten van tricopigmentatie?

De resultaten die bereikt worden met micro haar pigmentatie zijn uitstekend. Na afloop van de eerste behandelsessie heeft u gelijk zichtbare resultaten. De kleuren zijn in het begin vaag. Dit verbetert in de week na de behandeling. Een klein percentage van het pigment wordt afgebroken door het natuurlijke herstel van de huid. Na twee behandelsessies bereiken de meeste mannen en vrouwen een uitstekend resultaat. Dit resultaat kan met een derde behandelsessie nog wat verder verfijnd worden. Bereikte resultaten houden door het gebruik van permanent pigment langdurig aan.

8. Hoeveel tricopigmentatie behandelingen heb ik nodig?

Optimale tricopigmentatie worden bereikt met een behandeling op maat. Tijdens een intakegesprek kan de MHP specialist u vertellen hoeveel hoofdzones u kunt laten behandelen en hoeveel behandelsessies nodig zijn voor een optimaal resultaat. De meeste mannen en vrouwen hebben na twee behandelingen een goed resultaat. Een derde behandeling dient vaak als verfijning. Slechts in enkele gevallen zijn extra behandelingen nodig om een mooi resultaat te bereiken.

9. Is tricopigmentatie pijnlijk?

Tricopigmentatie is een langdurige behandeling. U kunt lichte pijn en/of irritatie ervaren. De behandeling wordt zonder narcose of plaatselijke verdoving toegepast. Het is mogelijk om de huid vooraf in te smeren met verdovende crème zodat u weinig voelt van de behandeling. Heeft u achteraf last van napijn? Dit kan bestreden worden met een pijnstiller.

10. Heb ik invloed op het resultaat van tricopigmentatie?

Door voldoende aandacht te besteden aan de nazorg heeft u invloed op het uiteindelijke resultaat. Dit doet u door de adviezen van de MHP specialist op te volgen. Wees de eerste 48 tot 72 uur voorzichtig en was uw hoofdhuid niet. Bij blootstelling aan de zon en/of zonnebank dient u de huid in te smeren met een crème met hoge SPF factor. Als u uw hoofdhuid en haar weer gaat wassen gebruik dan altijd een zachte shampoo. Het is belangrijk om uw huid voldoende kans en tijd te geven om te herstellen.

11. Welke voordelen heeft tricopigmentatie?

Tricopigmentatie is een veilige, niet-chirurgische behandeling die voor een brede doelgroep een oplossing biedt bij haaruitval en kaalheid. Zo kan volledige kaalheid behandeld worden en komen ook Alopecia areata patiënten in aanmerking voor tricopigmentatie. Tricopigmentatie is een intensieve behandeling met een korte herstelperiode. U heeft gelijk zichtbare resultaten. In vergelijking met andere behandelingen tegen haaruitval en kaalheid is tricopigmentatie zeker een betaalbare behandeling.

12. Heeft tricopigmentatie nadelen?

De behandelduur, die ligt tussen 3 en 8 uur, is voor veel mensen een belemmering en kan zeker als nadeel gezien worden. U ziet gedurende de behandeltijd in de behandelstoel, wat na een lange tijd wat oncomfortabel kan zijn. Het kan voorkomen dat u meer dan drie behandelsessies nodig heeft voor een optimaal resultaat.

13. Kan tricopigmentatie met een andere behandeling tegen haaruitval gecombineerd worden?

Tegenwoordig kan ongewenst haarverlies op meerdere manieren behandeld worden. U kiest daarbij de behandeling die het beste bij u past en waarbij u zichzelf prettig voelt. Overweegt u behandelingen met elkaar te combineren? Overleg dan altijd eerst met uw (huis)arts. Deze kan u wijzen op eventuele complicaties en/of ongewenste bijwerkingen. Tricopigmentatie is een veilige,op zichzelf staande behandeling die geen invloed heeft op uw natuurlijke haargroei.

14. Wat kost een tricopigmentatie behandeling?

Hoeveel een tricopigmentatie in uw situatie kost hangt voornamelijk af van het aantal hoofdzones dat u laat behandelen in combinatie met het aantal behandelsessies. MHP specialisten zijn vrij om eigen tarieven vast te stellen, dat zorgt voor een gevarieerd aanbod. Vergelijken van de verschillende tarieven kan zeker in uw voordeel werken. De tarieven van MHP kliniek beginnen bij € 590 en lopen vervolgens op tot € 2.290. Bij deze tarieven zijn drie behandelsessies inbegrepen. Laat u tijdens een intakegesprek adviseren over een eventuele tricopigmentatie behandeling en ontvang een gepersonaliseerde prijsopgave.

15. Worden de kosten voor tricopigmentatie vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Tricopigmentatie is een behandeling die niet standaard wordt vergoed door zorgverzekeraars. Behandelingen die om cosmetische redenen worden ondergaan worden niet vergoed. Daarnaast worden strenge voorwaarden gehanteerd voor micro haar pigmentatie behandelingen die uitgevoerd worden bij haarverlies door brandwonden en/of ongelukken. Verzekeraars hanteren verschillende voorwaarden en ook de vergoedingsbedragen lopen uiteen. Indien u denkt voor vergoeding in aanmerking te komen kunt u uw polisvoorwaarden nalezen. Door contact op te nemen met uw zorgverzekeraar krijgt u direct gerichte, correcte informatie.

16. Kan ik een litteken op mijn hoofd met behulp van tricopigmentatie laten camoufleren?

Ja, met behulp van tricopigmentatie kunnen ontsierende littekens die door onder meer een haartransplantatie zijn veroorzaakt worden verborgen. Om goede resultaten te bereiken worden zogenaamde verse littekens die jonger dan een jaar zijn niet behandeld. Ook littekens hebben tijd nodig om te kunnen herstellen. De resultaten die bereikt worden zijn uitstekend.

17. Wat zijn de risico’s van tricopigmentatie?

Micro haar pigmentatie behoort tot de meest veilige cosmetische behandelingen. Tricopigmentatie heeft een kleine kans op bijwerkingen en complicaties. Normale verschijnselen kort na de behandeling zijn roodheid en lichte zwellingen in het behandelde gebied. Gemiddeld is de hoofdhuid een week tot tien dagen later volledig herstelt. Door de richtlijnen niet of onvoldoende op te volgen kunnen zich wondjes die niet goed genezen voordoen. Hierdoor ontstaat een kans op infectiegevaar en littekens. Daarnaast is er een kleine kans op allergische reacties. Dit kan voorkomen worden door voorafgaand aan de behandeling een proefstukje uit te laten voeren.

18. Welke pigmenten worden gebruikt en kan ik zelf de kleur bepalen?

MHP kliniek werkt met hypoallergene permanente pigmenten. De kleur kan volledig op uw eigen natuurlijke haarkleur afgestemd worden.

19. Moet ik mijn haar millimeteren voor de tricopigmentatie behandeling?

Om optimale resultaten te bereiken wordt aan de meeste mannen gevraagd om het eigen haar voor de behandeling te millimeteren. Hierdoor kan de kleur van het pigment nog beter afgestemd worden op natuurlijke haarstoppeltjes. Indien u dit zelf niet wilt doen, kan het haar ook in de kliniek worden kort geschoren. Vrouwen die tricopigmentatie laten toepassen hoeven in de regel het haar niet te millimeteren.

20. Kan tricopigmentatie in termijnen betaald worden?

Cosmetic Finance is een kredietverstrekker gespecialiseerd in cosmetische behandelingen. Als u de kosten voor de tricopigmentatie behandeling niet in een keer kunt of wilt missen is het mogelijk om een lening af te sluiten. Welke voorwaarden hiervoor van toepassing zijn, hangt onder meer af van uw maandelijkse inkomsten en uitgaven patroon. U kunt het geleende bedrag via maandelijkse termijnbetaling aflossen. Het aangaan van een geldlening houdt in dat de totale kosten hoger worden omdat u onder meer rente verschuldigd bent.

Ook over de tricopigmentatie kosten wordt gesproken. U krijgt een offerte op maat.

Gratis en vrijblijvend een consult inplannen bij onze kliniek?

Wilt u na het lezen van de tekst ’tricopigmentatie’ een gratis en vrijblijvend consult inplannen? Dit kan via het contactformulier. Het betreft een kennismakingsgesprek met de MHP specialist van onze kliniek. U kunt tijdens het consult uw wensen voorleggen en eventuele vragen stellen. Er wordt direct een offerte op maat gemaakt, zodat u ook op de hoogte bent van de micro haar pigmentatie kosten.